50/50

Een week geleden, vrijdagochtend 26 mei 2017.

Stefan en ik zitten in de auto. We zwijgen, gespannen. Het is warm; de airco blijkt het niet te doen dus ik zet de blower op maximaal en zo koud mogelijk. M’n haren gaan er van wapperen. Ik vraag Steef of hij zijn raam dicht wil doen want het maakt een hels kabaal met 130 op de snelweg. Mopperend doet hij dat.

Gek, zuchten we tegen elkaar. Óf ik krijg nu het bericht dat de zwelling in mijn borst goedaardig is, onschuldig. Óf ik krijg te horen dat het helemaal foute boel is; dat ik inderdaad kanker heb. Voor mij voelt het als Russisch roulette. Óf ik heb geen kanker, en ik kan vrolijk en gelukkig verder leven met mijn mooie gezinnetje. Óf ik blijk kanker te hebben en ons hele leven staat op z’n kop. Het voelt als 50/50. We spreken af dat we ’s avonds uit eten gaan en flink op stap als de uitslag goed is.

“Het kán niet!”, zeg ik. Het is vast één of andere rare chronische ontsteking in m’n borst, nadat ik een half jaar geleden gestopt ben met borstvoeding geven. Het moet wel zoiets zijn. Toch hoor ik in mijn achterhoofd de stem van de oncologieverpleegkundige toen ik vroeg “Wat kan het anders nog zijn, behalve kwaadaardig?”. “Niet veel eigenlijk”, had ze gezegd. “Je moet sterk rekening houden met borstkanker”. Ook de radiologe had met een ernstig en ongerust gezicht gezegd dat ze zich zorgen maakte. Leek het nu alsof ze probeerde te verbergen dat ze geschrokken was van mijn knobbel?

Het zat me niet lekker, maar ik weigerde te geloven dat de knobbel in mijn borst kwaadaardig kon zijn. Doodnerveus was ik wel. Steef ook. Sinds mijn bevalling, 15 maanden geleden, waarbij ik 5 liter bloed was verloren en voor zijn gevoel voor de dood weggehaald was, was hij ontzettend bezorgd om me. Nu leek zijn grootste angst uit te komen…

Aangekomen in het ziekenhuis nemen we gespannen plaats in de wachtkamer. De poli loopt iets uit en ik app nog met onder andere mijn baas dat ze moet duimen (met een stuk of tien duimpjes erachteraan). Dan worden we binnengeroepen door een verpleegkundige. De ernstige blik, vol medelijden van het jonge meisje doet al mijn hoop verdwijnen. We gaan zitten en de chirurg dropt de bom: uit de onderzoeken komt naar voren dat je helaas wel een ductaalcarcinoom hebt, met een bewezen uitzaaiing in de lymfeklier.

Bam.

Ons leven op z’n kop.

 

 

2 gedachten over “50/50”

 1. Lieve Jeanette, vol bewondering heb ik jouw blogs gelezen. Ik voel zo met je mee en ik begrijp heel goed wat je allemaal moet door maken. Ook ik heb zo’n ervaring meegemaakt maar voor jou als jonge vrouw en moeder van 2 kleine mannekes is het des te erger omdat je volop in het leven staat en door moet en wil. Het is goed om alles op te schrijven dan schrijf je het namelijk van je af. En het is voor andere vrouwen die ook te maken krijgen met borstkanker goed om te lezen hoe het allemaal voelt en gaat. Is er bij jou in de buurt geen Toon Hermanshuis? Dat is een bijeenkomst 1 x per maand een ochtend voor mensen met kanker en ex kanker patiënten en wordt begeleid door een oncologe. Het is een soort praatgroep waar je met elkaar over allerlei dingen die met kanker te maken hebben samen bespreekt. Ik vind het geweldig iedereen weet direct waar je het over hebt want iedereen zit in het zelfde schuitje. Ik blijf je volgen en blijf goed naar je lichaam luisteren. Liefs Nel ( moeder van Arlette) xx

  Like

 2. Hallo Jeanet
  Wij zijn vrienden van Trijntje en Piet en hebben het hele verhaal van de tweeling en nu “deze pech” ( zoals Trijntje dat reframed) meegekregen.
  We leven mee met hun en vooral met jou. Zet hem op. Je 3 mannen zijn t waard. Een positieve houding helpt enorm dat heb je aan Trijntje gezien. Maar huilen mag ook en dan weer door.
  Veel sterkte en we blijven je volgen….👍
  Betty en JanHein

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.